Tiedotteet ja ohjeet

2. Ohjeet

2.3. Vieraskirjautuminen

Kesällä 2016 tehdyn Moodle-päivityksen yhteydessä TTY:n Moodlessa kytkettiin päälle vieraskirjautuminen-toiminnallisuus, jonka avulla on mahdollista päästä katsomaan Moodle-kurssien sisältöjä anonyymisti ilman käyttäjätunnuksia. Samoin kirjautuneet käyttäjät voivat käydä katsomassa kurssien sisältöjä ilman että he liittyvät kurssin jäseniksi. Tämä toiminnallisuus ei ole automaattisesti päällä vanhoilla eikä myöskään uusilla Moodle-kursseilla, vaan opettajan tulee kytkeä se halutessaan päälle.

Vieraskirjautumisen salliminen omalla Moodle-kurssilla

Vanhat ennen heinäkuuta 2016 luodut kurssit:

Asetukset-lohko > Kurssin ylläpito > Käyttäjähallinta > Osallistujien lisäämistavat
ja sieltä lisää rekisteröitymistapa: Pääsy vierailijana

Vieraskirjatumisen lisääminen kurssille

Tämän jälkeen vieraskirjautuminen tulee vielä kytkeä päälle lisäyslomakkeen alasvetovalikosta:

Vieraskirjautumisen asetukset

Uudet Moodle-kurssit:

Pääsy vierailijana -liittymistapa on jo valmiina kurssin osallistujien lisäämistavoissa, mutta se ei ole päällä. Kytkeminen päälle tapahtuu klikkaamalla silmä-ikonia tai ratasikonista avautuvasta lomakkeesta sivulla

Asetukset-lohko > Kurssin ylläpito > Käyttäjähallinta > Osallistujien lisäämistavat

Vieraskirjautumisen aktivointi

Vieraskirjautuminen käyttäjän näkökulmasta

Aktivoitu vieraskirjautuminen näkyy kurssilistauksissa Moodle-kurssin tiedoissa Pääsy vierailijana -ikonina:

Pääsy vierailijana -ikoni kurssilistauksissa

Moodle toimii hiukan eri tavalla riippuen siitä, onko henkilö kirjautuneen vai ei, kun hän klikkaa kurssin nimeä.

Jos henkilö on jo kirjautuneena Moodleen, hän pääsee suoraan kurssille eli Moodle ei kysy henkilöltä, haluaako tämä liittyä Moodle-kurssille. Henkilö pääsee lukemaan materiaalit ja keskustelualueviestit, mutta ei-jäsenenä hän ei saa uutisviestejä sähköpostiinsa eikä pysty tekemään tehtäväpalautuksia. Henkilölle tarjotaan liittymismahdollisuutta Asetukset -lohkossa "Lisää minut tälle kurssille" -linkin muodossa.

Kirjautuneena mutta ei jäsenenä

Jos käytät vieraskirjautumista Moodle-kurssillasi, pyydä ja muistuta toteutuskertaa suorittavia opiskelijoita liittymään oikeasti kurssille väärinkäsitysten ja tietokatkosten välttämiseksi!

Jos henkilö ei ole kirjautuneena, kurssilinkki ohjaa kirjautumissivulle, jossa on nyt uusi neljäs vaihtoehto: Kirjaudu vierailijana

Kirjaudu vieraana -vaihtoehto

Tämän kirjautumisvaihtoehdon kautta pääsee suoraan kurssisivulle. Käyttäjätietona oikeassa yläkulmassa näkyy "Vierailija" ja Asetukset-lohkoa ei näytetä ollenkaan. Muuten tämä anonyymi käyttäjä pääsee samoihin asioihin Moodle-kurssilla kuin kirjautuneena vieraspääsyä käyttävä henkilö.