Tekijänoikeus opetuksessa ja oppimateriaalin valmistamisessa

2. Saako teosta käyttää opetuksessa?

2.7. Tv- ja radio-ohjelmien käyttö opetuksessa

YLE Areenassa ja Elävässä arkistossa olevia kotimaisia ohjelmia saa esittää maksuttoman opetuksen yhteydessä. Lupa ei koske elokuvateatteri- tai videolevityksessä olevia elokuvia eikä mainoksia. YLE Areenassa tai Elävässä arkistossa olevia ohjelmia ei kuitenkaan saa tallentaa. (Kopiosto, s.a.) 


Oppilaitoksen henkilökuntaan kuuluva voi tallentaa ohjelman suoraan radio- tai tv-lähetyksestä käytettäväksi opetuksessa seuraavasti: 

  • Pysyvään käyttöön voi tallentaa YLE: n TV1, TV2, Teema ja FST5 sekä MTV3:n kotimaisia tai yhteispohjoismaisia opetusohjelmia sekä Yleisradion opetusohjelmia. 
  • Kahdeksi vuodeksi saa tallentaa em. kanavilta (YLE: n TV1, TV2, Teema ja FST5 sekä MTV3) myös muita ohjelmia paitsi ei kotimaisia tai ulkomaisia elokuvateatteri- tai videolevityksessä olevia elokuvia, ulkomaisia draamasarjoja eikä mainoksia. (Kopiosto, s.a.) 
Radio- ja tv-lähetysten tallenteiden opetuskäyttöön liittyy rajoituksia

  • Lupa ei kata ostettuja, vuokrattuja tai lainattuja tallenteita. 
  • Lupa koskee vain maksutonta opetusta. 
  • Luento-opetuksen lisäksi aiemmin mainittuja TV- ja radio-ohjelmia saa tallentaa oppilaitoksen palvelimille ja niitä saa välittää oppilaitoksen sisäisessä verkossa tai tallennusluvan piiriin kuuluvia oppilaitoksia yhdistävässä suljetussa verkossa. (Kopiosto, s.a.) 
  • Jokaiseen tallenteeseen on merkittävä ohjelman nimi, kesto, lähetysajankohta ja sallittu käyttöaika (esim. aiemmin mainittujen ohjeiden mukainen 2 vuotta). 
Lisätietoja radio- ja Tv-lähetysten opetuskäytöstä Kopioston sivulta