Aktivoi luentosi – vinkkejä somen hyödyntämiseen

1. Johdanto

TÄMÄ OPAS PÄIVITTYY ja SIIRTYY TOUKO-KESÄKUUSSA 2020 UUTEEN OSOITTEESEEN. Täällä opas näkyy kesään asti, kun vanha TTY:n Moodle vielä on käytettävissä.


UUSI OPAS tulee löytymään SnellmanEDUn Moodlesta, minne pääsee kirjautumaan vierailijana esimerkiksi sivulta: https://www.matleenalaakso.fi/p/h5p.html 
Samaan Moodleen olen päivittämässä H5P-tehtävien esimerkkejäni.

Matleena Laakso


Oppaan tarkoitus

Tämä opas on tehty TTY:n (nykyisin Tampereen yliopisto) opetushenkilöstölle ja tässä esitellään muutamia sosiaalisen median maksuttomia palveluita, jotka sopivat käytettäväksi luennoilla ja muussakin opetuksessa. Tavoitteena on auttaa luennoitsijoita tekemään luennoistaan aktiivisempia, niin että luennoilla tehdään muutakin kuin kuunnellaan ja kirjoitetaan omia muistiinpanoja. Sähköiset palvelut parhaimmillaan aktivoivat vuorovaikutusta ja helpottavat kysymysten esittämistä. Kysymisen kynnys voi olla korkealla, jos 200 päätä kääntyy katsomaan kysyjää. Sähköisten taustakanavien on todettu helpottavan myös heikosti opetuskieltä hallitsevien vuorovaikutusta.

Kysymysten esittäminen on vain yksi opiskelijoiden aktivoinnin tapa. Oppimisen kannalta on tärkeää myös tehdä itselleen tavoitteita, jakaa osaamista oppijayhteisön kesken ja olla mukana pohtimassa erilaisia näkökulmia ja jopa tuottamassa tietoa. Kaikesta diginatiivipuheesta huolimatta monien opiskelijoiden taidot sosiaalisen median hyödyntämisessä opiskelussa, työssä ja ammatillisessa verkostoitumisessa ovat varsin heikot. Esimerkiksi itse en ole tainnut moneen vuoteen osallistua yhteenkään ammatilliseen seminaariin tai konferenssiin, ilman että olisin hyödyntänyt Twitteriä taustakanavana ja vuorovaikutuksen sekä verkostoitumisen välineenä. Näitä taitoja on syytä harjoitella jo opiskeluaikana!

Wordle.net-sivulla tehty kuva oppaan sisällöistä

Esitellyt palvelut

Kaikki tässä oppaassa esitellyt sosiaalisen median palvelut ovat maksuttomia, joskin osasta on tarjolla myös maksullinen versio. Palvelut toimivat pääosin sekä pc-koneilla että mobiililaitteilla, joko selaimella tai maksuttomilla sovelluksilla. Näistä on kerrottu tarkemmin yksittäisten palveluiden kohdalla.

Twitteriä lukuun ottamatta kaikki palvelut toimivat ilman opiskelijoiden pakollista kirjautumista, joten ne on helppo ottaa käyttöön. Kaikki palvelut eivät edellytä edes opettajan kirjautumista, joskin sitä kautta saa usein hyödyllisiä lisäominaisuuksia.

Suuressa osassa yliopiston opintojaksoja käytetään Moodlea. Tällöin luennoilla käytetyt palvelut kannattaa yleensä upottaa (linkittää) sinne tai muuhun käytettyyn sähköiseen ympäristöön kuten blogiin. Monesta palveluista saa tätä varten valmiin upotuskoodin (embed code). Kokonaisuuden hahmottamista helpottaa, että opiskelijoilla ja opettajallakin on opintojaksoa kohden vain yksi verkko-osoite, minne kaikki on koottu.


Opas on CC-lisensoitu

Tämä opas on julkaistu avoimella Creative Commons -lisenssillä CC BY-SA, mikä on epävirallinen suositus oppimateriaaleille. Tätä opasta voi siis hyödyntää lisenssin ehtojen mukaan, alkuperäinen tekijä ja lähde (tämä opas tai sen yksittäinen diasarja/video) mainiten.

Creative Commons on kansainvälinen ja epäkaupallinen lisenssi. Sen käyttöä suosittelee Opetushallitus ja monet koulutuksen järjestäjät. Se on myös valittu Suomen julkishallinnon ja EU:n lisenssisuositukseksi. Kopioston selvityksen (2015)  mukaan 48 % yliopisto-opettajista oli kuukauden sisällä jakanut verkossa ja 36 % käyttänyt avoimen lisenssin materiaaleja. OKM:n Avoin tiede- ja tutkimus -hankkeen  tavoitteena oli, että vuoteen 2017 mennessä Suomi nousisi yhdeksi johtavista maista tieteen ja tutkimuksen avoimuudessa ja että avoimen tieteen mahdollisuudet hyödynnetään laajasti yhteiskunnassa. Myös Tampereen yliopisto on mukana edistämässä avointa tiedettä.


Hyviä lukuhetkiä!

Tämän oppaan pikalinkki on bit.ly/aktivoiluentosi Palautetta tästä oppaasta voit kertoa alla olevalla Padlet-seinällä. Tuplaklikkaa sitä, niin pääset luomaan sisältöä. Voit olla myös suoraan yhteydessä tekijään, yhteystiedot allekirjoittaneen blogissa, tai TTY:n PedaTechiin. Aiheen tiimoilta järjestetään myös koulutuksia. Seuraa ilmoittelua! 

Tampereella 13.5.2016
Matleena Laakso
www.matleenalaakso.fi 


PS. TÄTÄ OPASTA ON PÄIVITETTY VIIMEKSI LOKAKUUSSA 2019. Päivitykset koskevat lähinnä muuttuneita palveluita ja päivitettyjä diasarjoja. Tekstiin on myös lisätty linkkejä, joista löytyy päivitettyä tietoa oppaan teemoista. 

Creative Commons -lisenssi

Aktivoi luentosi – vinkkejä somen hyödyntämiseen, jonka tekijä on Matleena Laakso, on lisensoitu Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.
Tämän lisenssin antamia oikeuksia laajempia lupia voi olla saatavilla osoitteessa http://www.matleenalaakso.fi/.