Aktivoi luentosi – vinkkejä somen hyödyntämiseen

4. Padlet-seinä

Padlet-seinä on tällä hetkellä yksi opetuksen suosituimmista palveluista. Sitä on helppo käyttää ja se sopii erittäin monenlaisiin tarkoituksiin luennoista ryhmätöihin tai yksittäisen oppijan työkaluksi. 


Padlet on kuin sähköinen fläppipaperi tai ilmoitustaulu, minne voi viedä tekstin ohella kuvia, liitetiedostoja ja linkkejä. Se toimii kohtuullisen hyvin mobiililaitteiden selaimella, mutta maksuton sovellus (iOSAndroid) tuo toimintavarmuutta. 

 

Kokeile Padletin toimintaa alla. Tuplaklikkaamalla seinää pääset luomaan sisältöä.  
 


Voit luoda Padlet-seinän osoitteessa padlet.comEdes opettajan kirjautumista ei edellytetä, mutta opettajan kannattaa se yleensä tehdä, jotta seinälle saa helposti muistettavan osoitteen, sitä voi editoida myöhemminkin ja asetukset saa tarkoituksenmukaisiksi. Opiskelijoiden ei tarvitse kirjautua, ellei seinän näkyvyyttä haluta rajata vain tietylle ryhmälle. 


Jos päätät kirjautua, valitse käyttäjänimesi huolella, sillä siitä tulee osa Padlet-seiniesi osoitetta. Muutenkin on aina hyvä käydä muokkaamassa profiilin asetukset, kun uuteen palveluun kirjautuu. Monilla on yksi sähköpostiosoite, esim. Googlen gmail ainoastaan sitä varten, että sitä käyttää kirjautuessaan lukuisiin sosiaalisen median palveluihin. Tästä on sekin etu, että työpaikkaa vaihtaessa tai organisaation nimen ja s-postin muuttuessa ei joudu uusimaan kymmeniä kirjautumistietoja. Toinen vaihtoehto on, että kirjautuu esim. Googlen tunnuksilla aina, kun se on mahdollista.   


Kun olet luonut seinän, käy katsomassa vielä kyseisen seinän asetukset rattaan kuvasta. Sieltä löydät selkeät suomenkieliset välilehdet, mistä voit muokata mm. näkyvyyttä ja käyttöoikeuksia. Tärkeintä on vaihtaa asettelu-kohdasta pois oletuksena oleva vapaasti, jotta Padletiin vietävät sisällöt eivät asetu toinen toistensa päälle. Lopuksi voit jakaa Padletin osoitteen linkkinä tai QR-koodina tai kopioida upotuskoodin esimerkiksi Moodleen. 


Muutamia esimerkkejä 

 

Seuraavista dioista näet tarkemmat ohjeet ja ideoita opetuskäyttöön. Ohjeita löytyy myös sovelluksen sisältä ja vuoden sisällä julkaistuista bloggauksisa, ohjevideoista ym.