Aktivoi luentosi – vinkkejä somen hyödyntämiseen

4. Padlet-seinä

Padlet-seinä on yksi opetuksen suosituimmista palveluista. Sitä on helppo käyttää ja se sopii erittäin monenlaisiin tarkoituksiin luennoista ryhmätöihin, yksittäisen oppijan tai opettajan työkaluksi. Nykyisin palveluun voi maksutta luoda vain kolme uutta Padlettia, suosittelijan linkistä kirjautuen neljä. Vanhoilla käyttäjillä Padletteja voi olla huomattavasti enemmänkin. Uusia saa käyttöön poistamalla aiempia tai tyhjentämällä yksittäisen Padletin sisällön.


Koska Padlet-seinä ei enää voi maksutta luoda kuin muutaman, on hyvä tutustua myös sen vaihtoehtoihin, esim. Linoon. Niitä on esitelty blogijulkaisussa Vaihtoehtoja Padletille - esittelyssä Tozzl, Lino ja Infolio


Padlet on kuin sähköinen fläppipaperi tai muistitaulu, minne voi viedä tekstin ohella mm. kuvia, liitetiedostoja ja linkkejä. Sinne voi myös mm. piirtää, tallentaa äänitiedostoja tai piirtää. Se toimii kohtuullisen hyvin mobiililaitteiden selaimella, mutta maksuton sovellus (Android, iOS) tuo toimintavarmuutta. 

 

Kokeile Padletin toimintaa alla. Tuplaklikkaamalla seinää pääset luomaan sisältöä.  
 


Voit luoda Padlet-seinän osoitteessa padlet.com (tai suosittelijan linkistä). Opettajalta tai yhdeltä ryhmän jäseneltä edellytetään kirjautumista. Opiskelijoiden ei tarvitse kirjautua, ellei seinän näkyvyyttä haluta rajata vain tietylle ryhmälle. Helpommin sen tekee asettamalla seinälle salasanan.


Kun kirjaudut palveluun valitse käyttäjänimesi huolella, sillä siitä tulee osa Padlet-seiniesi osoitetta. Muutenkin on aina hyvä käydä muokkaamassa profiilin asetukset, kun uuteen palveluun kirjautuu. Monilla on yksi sähköpostiosoite, esim. Googlen gmail, ainoastaan sitä varten, että sitä käyttää kirjautuessaan lukuisiin sosiaalisen median palveluihin. Tästä on sekin etu, että työpaikkaa vaihtaessa tai organisaation nimen ja s-postin muuttuessa ei joudu uusimaan kymmeniä kirjautumistietoja. Toinen vaihtoehto on, että kirjautuu esim. Googlen tunnuksilla aina, kun se on mahdollista.   


Kun olet luonut Padletin, käy katsomassa vielä kyseisen seinän asetukset rattaan kuvasta. Sieltä löydät selkeät suomenkieliset välilehdet (ja noin 40 muuta kieltä), mistä voit muokata mm. näkyvyyttä ja käyttöoikeuksia. Oletuksena Padlet-seinän osoite on piilotettu ja kaikki jotka tietävät sen osoitteen, voivat lisätä sisältöä. Lopuksi voit jakaa Padletin osoitteen linkkinä tai QR-koodina tai kopioida upotuskoodin esimerkiksi Moodleen. 


Muutamia esimerkkejä 

 

Seuraavista dioista näet tarkemmat ohjeet ja ideoita opetuskäyttöön.