Aktivoi luentosi – vinkkejä somen hyödyntämiseen

5. QR-koodit

Mikä on QR-koodi ja miten se luetaan? 


QR-koodi, joka vie Wikipedian artikkeliin QR-koodeistaQR-koodit (=Quick Response, ruutukoodi) ovat yksinkertaisia tehdä ja lukea ja niitä käytetään paljon, niin opetuksen kentällä kuin muuallakin. Tampereella esimerkiksi bussipysäkin koodista voi lukea tiedot seuraavista linja-autoista ja toisinaan seminaareissa osallistujien yhteystiedot löytyvät nimikyltin koodista. 

QR-koodeja luetaan mobiililaitteiden ilmaisilla QR-koodilukijoilla, joita löytyy sovelluskaupasta, esim. QR Reader (iOS) tai QR Droid Code Skanner (Android). Toisinaan sovellus on asennetty puhelimiin valmiiksi. QR-koodi luetaan katsomalla koodia lukijasovelluksen läpi. Sovelluksesta ja sen asetuksista riippuen koodi avautuu heti tai näet linkin, mitä klikkaamalla sisältö avautuu. QR-koodin voi lukea myös Snapchat-sovelluksella. Lisäksi monen mobiililaitteen kamera tunnistaa koodin kun vain katsot koodia kameran linssin läpi.


QR-koodi on useimmiten linkki verkkosivulle. Mobiililaitteella kirjoitat helposti selaimeen Helsingin Sanomien osoitteen hs.fi mutta kun linkki on pitkä, esimerkiksi https://www.bestcollegesonline.com/blog/50-great-ways-to-use-qr-codes-in-the-college-classroom/ se on paljon helpompi avata QR-koodista. Koodeja ei tarvita verkkosivuilla, vaan esimerkiksi vietäessä digitaalista sisältöä paperiesitteisiin, tehtävämonisteisiin tai julisteisiin. 


Luennolla QR-koodi on kätevä, kun halutaan jakaa esimerkiksi Padlet-seinän linkki opiskelijoille. Luentosalissa osalla on läppärit ja osalla mobiililaite, joten linkki kannattaa jakaa sekä QR-koodina että kertoa verkko-osoite. Näin myös sen vuoksi, että jokaiselta ei QR-koodin lukeminen onnistu paikaltaan. Pienryhmätilassa tilanne on toinen ja siellä on helppo tarvittaessa ottaa muutama askel lähemmäksi näyttöä, jotta koodin saa luettua. 

 


Miten QR-koodeja tehdään? 


QR-koodin, josta avautuu linkki, teet kätevästi esimerkiksi kuvan QR-koodigeneraattorilla: qr-koodit.fi/generaattori. Valitse QR-koodin tyypiksi URL, vie sinne haluamasi linkki ja valitse Luo QR-koodi.

Ruudunkaappauskuva QR-koodin tekemisestä

Koodin saat talteen klikkaamalla sitä hiiren oikealla ja valitsemalla: Tallenna kuva nimellä. Jos valitset tyypiksi vapaamuotoinen, QR-koodin lukemalla avautuu laatikkoon kirjoittamasi 
lyhyehkö teksti.  


Jos haluat tehdä linkin pitkästä verkko-osoitteesta (esim. Office 365:n tai Googlen jaetut dokumentit), linkki kannattaa lyhentää ennen QR-koodin tekemistä, jotta koodista tulee helpommin luettava. Tämän voi tehdä ilman kirjautumista esim. bitly.com verkkosivulla. Jos kirjaudut, voit itse valita osoitteen loppuosan, esimbit.ly/QR_opetuksessa. Tällainen osoite on luentosalissa kätevää jakaa opiskelijoille koodin ohella. 

kaksi esimerkkiä QR-koodeistaQR-koodigeneraattoreita on verkossa paljon ja niitä on tarjolla myös mobiilisovelluksina. Monipuolisemmilla voit muokata koodien ulkonäköä tai tehdä esimerkiksi äänitiedostoja. Kun haluaa, että koodista avautuu kuva, tehdään koodi kuvan julkisesta linkistä. 

QR-koodit opetuksessa 


Alla muutamia ideoita QR-koodien käyttämiseen yliopistoissa. QR-koodit voi jakaa esim. paperilla tai heijastamalla ne seinälle dioista tai suoraan eri palveluiden verkkosivuilta. Monen palvelun verkkosivulta koodi löytyy valmiina (esim. Padlet ja AnswerGarden). Luentosalissa koodin vieressä kannattaa olla myös verkko-osoite, jotta jokainen voi sen omalta paikaltaan ja omalla laitteellaan avata.  


Toki linkit voi jakaa myös suoraan Moodle-ympäristöstä, mutta se edellyttää, että jokainen luennolla kirjautuu Moodleen ja että linkit on viety sinne etukäteen. Kun käytetään – välillä ennalta suunnittelematta – pieniä somen palveluita, QR-koodi voi olla jakamiseen helpompi ja nopeampi tapa. 


  • Digitaalista sisältöä paperille, esim. ohjevideo monisteisiin tai ilmoittautumislomake esitteeseen. 

  • Linkki sivustolle (esim. Padlet), minne luennolla tapahtuneen pariporinan näkökulmat tai kysymykset kootaan 

  • Linkki sivustolle (esim. Bloochat), minne kerätään luennolla esiin nousseet kommentit tai kysymykset.  

  • Tehtäväpisteitä luokassa tai luentosalissa pienryhmissä tehtäväksi. QR-koodien takana voi olla esimerkiksi kysymys, siihen liittyvä video, vihje, oikea vastaus, linkki vastauslomakkeelle tai vihje seuraavan rastin sijainnista.  

  • Työhuoneen ovessa QR-koodista voi avautua opettajan kalenteri tai kotisivu. 

  • Laboratoriossa QR-koodeista voi aueta käyttöohjeita, ohjevideoita tai työturvallisuusohjeita. 

  • Kopiokoneella voi olla QR-koodista aukeavat ohjeet mustekasetin vaihtoon.