Aktivoi luentosi – vinkkejä somen hyödyntämiseen

6. Sähköiset kyselytyökalut

Ruudunkaappauskuva KahootistaInternet on täynnä maksuttomia palveluita, joiden avulla voi tehdä erilaisia pieniä kyselyitä opiskelijoille joko luennolla tai antaa niitä kotona tehtäväksi. Niin Suomessa kuin muuallakin kuvan Kahoot on jo jonkin aikaa ollut se kaikista suosituin. Eniten sitä käytetään tietokilpailuissa (Quiz), mutta se toimii hyvin myös mielipidekyselyissä (Survey) tai muissa sellaisissa käyttötarkoituksissa, joissa ei ole yhtä oikeaa vastausta. 


Socrative ja Quizizz, joista jälkimmäisessä on käytettävissä runsaasti erikoismerkkejä, ovat samankaltaisia työkaluja kuin Kahoot. Socrative mahdollistaa myös muut kuin monivalinnat. Sen ja Quizizz-kyselyn saavat oppijat tehdä omaan tahtiin. Molemmat kyselyt voidaan antaa myös kotona tehtäväksi. Tämä ominaisuus on käytössä jo osalla Kahootin käyttäjistä. Quizlet puolestaan on seitsemällä tehtävätyypillään paljon käytetty etenkin termien ja vieraiden kielten opiskelussa. 


Yksi monipuolisimmista maksuttomista sähköisistä kyselytyökaluista on Google Driven lomaketyökalu (Google Forms), mikä avulla voi tehdä myös monipuolisia sähköisiä kokeita. Moni on siihen törmännyt erilaisia ilmoittautumis- ja palautelomakkeita täyttäessään. Tästä voit vastata sillä tehtyyn kyselyyn, minkä tarkoitus on esitellä kaikki kysymystyypit. Lisäosien avulla siihen saa automaattisen tarkastuksen useille tehtävätyypeille ja sitten voi vain lisätä arvosanalomakkeelle esim. käsin tarkastettavien essee-tehtävien pisteet. 


Myös moniin sähköisiin oppimisympäristöihin kuuluu monipuoliset koe- ja tehtävätyökalut, joissa on myös itsetarkastuvia tehtäviä. Tämän lisäksi niihin voi linkittää tai upottaa tässä esiteltyjä muita työkaluja.

 

Luennoilla tai muutoin käytettävien pikkukyselyiden tekeminen on helppoa. Pieni kilpailu luennolla auttaa usein viimeistään silloin oppimaan sen, mitä ei asiasta vielä tiedä, varsinkin kun vastaukset käydään läpi yhdessä. Opettajien lisäksi myös oppijat kannattaa valjastaa tällaisten kyselyiden tekijöiksi. Ryhmätöitä esiteltäessä, voisi lopuksi olla ryhmän tekemä Kahoot- tai Quizizz-kysely työn keskeisimmistä teemoista. Luentosarjaan voidaan liittää opintopiirityöskentelyä, jolloin kukin opintopiiri tekee vuorollaan pienen kyselyn luennon keskeisimmistä teemoista seuraavan luennon alkuun.  

 

Lähes kaikki kyselytyökalut toimivat niin, että opettajan täytyy kirjautua, mutta opiskelijoiden ei. Yleensä opettaja saa halutessaan kyselyn tulokset excel-tiedostona. Kun tekee uuden kyselyn, voi valita, onko se vain omaan käyttöön vai jakaako sen julkisesti muillekin kirjautuneille käyttäjille, mikä on suositeltavaa. Etenkin Kahootissa on jo paljon jaettuja suomenkielisiä kyselyitä, englannista puhumattakaan. Kyselyt voi kopioida itselleen ja sitten muokata haluamallaan tavalla tai vaikka kääntää toiselle kielelle.  

 

Kun kyselyihin liittää kuvia, voi käyttää omia tai hyödyntää avoimella Creative Commons –lisenssillä jaettuja (ks. Avoimet CC-lisenssit -diasarja). Esimerkiksi pixabay.com -palvelun laajaa yli 600 000 kuvan valikoima on käytettävissä CC0-lisenssillä eli niitä voi käyttää jopa kuvaajaa ja lähdettä mainitsematta. Huomaa, että mukana on palvelun rahoittamiseksi Shutterstock-leimattuja maksullisia kuvia. 

 

Alle upotetussa diasarjassa on varsin laaja koonti erilaisista maksuttomista koe- ja kyselytyökaluista. Kolmannesta diasta näet järjestyksessä kaikki siinä esitellyt palvelut. Matleenan blogin sähköisten kokeiden sivulta löydät aiheesta lisätietoja ja linkit yli kymmeneen kyselyyn, mihin voit tutustua vastaamalla niihin. Tämä auttaa arvioimaan niiden toimivuutta omassa opetuksessa.